Streekwandelingen

Beste mensen,  een fijn overzicht van een uitgewerkte PDF onderaan de pagina, geven jullie een fijn overzicht van de wandelingen. Men kan deze pagina’s afdrukken.
Geniet ervan !

———————————————————————–

Streekwandelingen in het Dijleland 2019

Deze streekwandelingen zijn toeristische verkenningen in het Dijleland, deelregio van de Groene Gordel.

Ze starten elke tweede en vierde woensdag vanaf april tot oktober om 14 u en duren ongeveer drie uren.

Onder leiding van een regiogids van de Gidsenbond Dijleland wandelen we ieder jaar in een ander dorp zodat alle deelgemeenten aan de beurt komen.

Dit jaar leren we in verschillende gemeenten van Noord Dijleland het nieuwe wandelnetwerk Demer en Dijle kennen, dat eind 2018 werd ingehuldigd.

De wandelingen zijn gratis. Stevig schoeisel is geen overbodige luxe daar de wandelingen soms door bos en veld lopen. Iedereen steeds welkom!

——————————————-

Woensdag 10 april:  Gemeente Kortenberg

Kortenberg drooggelegd!

100 jaar geleden werd Amerika drooggelegd en kregen wij de wet Vandervelde opgelegd. Daarom wandelen we nu langs de talrijke plekken waar ooit een brouwerij stond en langs verdwenen cafés, brasseries of hotels. Beleef de Kortenbergse drankgeschiedenis!

Vertrek: GC Columba Wijngaardstraat 1  3070 Kortenberg

——————————————-

Woensdag  24 april:  Gemeente Tervuren

April staat  bekend voor zijn mogelijke weergrillen.

Daarom gaan we voor een cultuurrijke wandeling, en combineren we de omgeving van het Warandepark  met een passage in een rustige villawijk.

Het tweede deel van de wandeling laat ons genieten van het kruim van landelijk wonen achter het groenscherm van de Tervurenlaan: traditionele villa’s uit begin  20ste eeuw,
art-deco villa’s, la nouvelle maison van Henry Van de Velde, en verder nog villa’s in  cottage stijl , en modernistische en hedendaagse architectuur!

Vertrek: Warandepoort Markt 7  3080 Tervuren

——————————————-

Woensdag  8 mei:  Gemeente Haacht

De geschiedenis van Wespelaar, gelegen aan de vaart en doorkruist door de spoorlijn Leuven –Mechelen, speelt zich vooral af rond het kasteeldomein van de familie de Spoelberch. Deze familie heeft een belangrijke invloed gehad op het economische maar ook op het culturele leven van het dorp. We spreken af aan de kerk tegenover het poortgebouw van het domein aan de Grote Baan.

Vertrek: Sint Luciakerk Nieuwstraat 8  3150 Wespelaar

——————————————-

Woensdag  22 mei:  Gemeente  Herent

Veltem Beisem: ooit 2 aparte dorpen, maar altijd naaste buren geweest; daar wachten heel wat verhalen om verteld te worden! Via tragen wegen wandelen we in de omgeving naar monumenten en locaties, waar je doorgaans achteloos aan voorbij stapt, maar ze verbergen soms een onverwachte geschiedenis!

Vertrek:  Sint Laurentiuskerk Dorpslein 1  3020 Veltem-Beisem

——————————————-


Woensdag 12 juni:   Gemeente Overijse

Tombeek is een gehucht van Overijse en gelegen aan de taalgrens en de Lane .
De woonkern dateert van de Gallo-Romeinse periode. Reeds vanaf de 12de eeuw waren er in Tombeek ridderlijke families. De legende vertelt dat Keizer Karel in 1531 vastreed  in de Lane… Tijdens deze wandeling beleven we dus natuur en cultuur in Tombeek!

 Vertrek: Sint Bernarduskerk Kerkstraat 3090 Tombeek

——————————————-

Woensdag 26 juni: Gemeente Keerbergen

Na een bezoek aan de moderne Sint Michielskerk gaan we op zoek naar de groene long van Keerbergen. Het nieuwe wandelnetwerk Demer en Dijle helpt ons een flink eind op weg.  We genieten van een mooi stukje natuur en  wandelen tot aan de grens met Rijmenam.

Vertrek: Sint Michielskerk, Gemeenteplein 1, 3140 Keerbergen

——————————————-

Woensdag  10 juli: Gemeente Bertem

De Sint -Lambertuskerk  is een verbouwde Maaslands Romaanse kerk, grotendeels laatgotisch. In de kerk hangt een prachtig schilderij van Caspar de Crayer: de bekering van Hubertus. Wat verder is er het kasteel van de graven de Liedekerke. Dan volgen we de schilderachtige loop van de Voer, zien de Sint-Veronakapel en stijgen langs holle wegen naar het plateau.

Vertrek: Sint Lambertuskerk Dorpsplein, 3061 Leefdaal

——————————————-

Woensdag  24 juli : Gemeente Kampenhout

Bij het begin van de wandeling in het centrum van Buken verneem je meer over de gebouwen en de plaatselijke geschiedenis. Daarna verkennen we de landelijke omgeving langs rustige wegen. Door de aanleg van de Mechelse Steenweg werd de gemeente in twee verdeeld.  De Leuvense Vaart sneed de Neder-Assenstse Dries af van de rest van de gemeente.

Vertrek: Sint Antoniuskerk, Bukenstraat 31, 1910 Buken

——————————————-

Woensdag  14 augustus  : Gemeente  Oud Heverlee

Tussen het Heverleebos en het Meerdaalwoud liggen de vijvers van het Zoet Water. We nemen je mee langs de oevers van de vijvers door het Meerdaalwoud. Tijdens deze  boswandeling, krijg je mooie verhalen en anekdotes  over het voormalige kasteel, het Spaans Dak, over de dorstlessende Minnebron en het nabijgelegen domein Chardonnay Meerdael!

Vertrek: CC De Roosenberg (Zoete Bron)
Maurits Noëlstraat 15 3050 Oud-Heverlee

——————————————-

Woensdag 28 augustus : Gemeente Huldenberg

Zoals de dorpsnaam verduidelijkt ligt Neerijse aan de benedenloop van de IJse, zij mondt trouwens op een paar kilometers ten noordoosten van de dorpskom uit in de Dijle

Het samenvloeiingsgebied, de Doode Bemde, wordt gedeeltelijk beheerd als natuurreservaat en bestaat uit een mozaïek van kleine akkers hooilanden broekbosjes en rietvelden. We verkennen ook aan de rand van deze vallei het 18-eeuwe kasteel d’ Overschie, oorspronkelijk, een jachtpaviljoen.

Vertrek:  Lindenhoflaan Rochuskapel 3040 Neerijse

——————————————-

Woensdag  11 september  : Gemeente Steenokkerzeel

We maken een nazomerse wandeling langs, vooral,  trage wegen naar het ‘Zonnebos’. Dit is het residentiële Steenokkerzeel.

Terug via Wijckhuizen en Kwade Plas, doorheen de eeuwen onaangeroerd gebleven!

Vertrek : Sint Rumolduskerk, Fuérisonplein 1820 Steenokkerzeel

——————————————-

Woensdag 25 september : Gemeente Hoeilaart

Dit jaar staat de wandeling in het teken van 100 jaar kasteel-gemeentehuis! We vertrekken aan het Felix Sohie-centrum, verkennen het Ruusbroecpark en maken kennis met het Kasteel ‘Houlay’, sinds 1919 in het bezit van de gemeente en nu dienstdoend als Gemeentehuis.

Vertrek:  GC Felix Sohie, Gemeenteplein 39, 1560 Hoeilaart
Parking: AD Delhaize, inrit via Koldamstraat of Albert Biesmanslaan

——————————————-

Woensdag 9 oktober : Gemeente Boortmeerbeek

De bezoeker of wandelaar krijgt het tegelijkertijd koud en warm in Boortmeerbeek. Koud door de herinnering aan de verschrikkelijke gebeurtenissen in WO I en WO II ; warm door de rijke geschiedenis, het gezellige centrum,  door te  wandelen en te fietsen door natuurgebied, door  … het bier of de koffie … Maar is het wel veilig rond te lopen bij de zogenaamde ‘zotten’ in ‘Klein-Geel’ ? Laat u door die spotnaam niet afschrikken en vergezel ons in het begin van de herfst! Van de dorst komen we zeker niet om …

Vertrek: Sint Antonius Abtkerk, Dorpplaats 1 in 3190 Boortmeerbeek

——————————————-

Woensdag  23 oktober : Gemeente Kraainem

Kraainem is een zeer aangename wandelgemeente, en deze uitspraak willen we ondervinden tijdens een wandeling langs kerkhoven, parken, pachthoven, kasteel, kapelletjes, de riviertjes met namen als ‘de Woluwe’ of de ‘Maalbeek’… een golvend parcours tussen 40 en 120m.  We zoeken de natuur op in een verstedelijkte woongemeente, zo’n 8 km verwijderd van het stadhuis van Brussel!

Vertrek:  Sint Pancratiuskerk, Arthur Dezangrélaan 1960 Kraainem

——————————————-

Gelieve op de link te klikken zodat men de folders kan downloaden of afdrukken: Streekwandelingen_Dijleland_folder 2018


Om deze pagina beter te bekijken en/of te vergroten,
gelieve aan te klikken met de CRT-toets met + teken !

Fijne groeten
Webmaster Staf Salens