Groepsuitstappen

Grensoverschrijdende groepsuitstappen

 

DAGPROGRAMMA 1 : De familie van Ludwig van Beethoven vanuit Bertem.

De stad Bonn mag zich terecht “Beethovenstad” noemen. Immers, de beroemde componist werd in deze Duitse stad geboren en er op 17 december 1770 gedoopt. Maar zijn “roots” liggen in het Dijleland, waar zijn voorouders woonden.

Eerst een lekkere kop koffie en dan wandelen we in groep door Bertem met de 18de eeuwse pastorie, de Sint-Pietersbandenkerk (op verzoek en meerprijs van € 25), het 17de eeuwse pachthof van Corbie en het Hof van Hamme. Daarna verkennen we met de bus het Dijleland, langs pachthoven en kastelen, linken met Beethovens muziek: Napoleon en Guilietta Guicciardi, de Eroïca en de Mondscheinsonate.

Na een smakelijk middagmaal met streekproducten vervolgen we de busrit langs Haacht naar Boortmeerbeek – link met het Europees volkslied – en Kampenhout bakermat van de Van Beethovens. De tocht gaat verder langs Kortenberg, Everberg – de pastorale symfonie – en Leefdaal waar zonen en afstammelingen van de oudst-gekende Van Beethovens gewoond hebben; langs de Veronakapel terug naar Bertem, het vertrekpunt. En waarom niet eens afsluiten met de streekspecialiteit: een Veronneke met een Teusser of koffie?

 

DAGPROGRAMMA 2: Van ’t mooiste naar de grootste – Haacht en Tremelo

Tijdens de uitstap maak je kennis met de twee betrokken regio’s: met het Dijleland en het mooiste plekje, de Antitankgracht, met het Hageland en zijn grootste Belg, pater Damiaan.
Een interessante introductie. Welkom !

Het Damiaanmuseum wordt volledig vernieuwd en is gesloten tot 2016. Je kan dagprogramma 2 een jaar uitstellen of kan vervangen worden door wandeling langs en bezoek aan Geriatrisch Centrum.

In Vlaanderen werd Pater Damiaan uit Tremelo tot de grootste Belg uitverkozen.
Het natuurgebied Antitankgracht in Haacht werd uitgeroepen tot het allermooiste plekje in de categorie rivieren, beken en sloten van een wedstrijd in een krant.

De gids neemt je, na een lekkere kop koffie, mee op wandeling door de dorpskom van Haacht naar de Lombaarden. Daarna gaat het met de bus naar de oude Hansbrug over de Dijle. Hier verkennen we al wandelend het natuurgebied Antitankgracht – het mooiste plekje.

Na het middagmaal bezoeken we het centrum van Tremelo en wandelen we langs het Damiaanmuseum en bezoeken het Geriatrisch Centrum.

Aansluitend rijden we langs Werchter, waar pater Damiaan in de St. Jan de Doperkerk zijn Eerste Communie deed, langs het centrum van Wakkerzeel, het stille dorp, met het Bezoekerscentrum Jack-Op.

De prijzen, op aanvraag, zijn berekend voor groepen minimum 25 personen.

 

DAGPROGRAMMA 3: Tafelen in het Dijleland.

Een culinaire daguitstap waarbij je het lekkerste van de streek te proeven krijgt. Na een kopje koffie brengt de autocar je door het glooiende landschap van de Dijlelvallei naar Oud Heverlee waar een bezoek bij wijnbouwer Chardonnay Meerdael op het programma staat. Met proeverij, uiteraard!

De bus brengt je dan naar Keerbergen voor een lekkere lunch met een aspergegerecht tijdens het seizoen. Nadien volgt een rondrit door de streek en een bezoek aan een aspergebedrijf.

Als afsluiter proef je het Bertems Veronneke, met een Teusser, een lokaal streekbier!

Graag asperges? Reserveren kan enkel in de maanden april – mei – juni!

De prijzen, op aanvraag, zijn berekend voor groepen van minimum 25 personen.

 

MODULAIR PROGRAMMA 4: Het Dijleland op rolletjes

Dit is een dagprogramma voor mindervaliden met een rolstoel. Maar ook visueel gehandicapten kunnen er van genieten: er bestaat voor hen de mogelijkheid om in het Bosmuseum te Hoeilaart, de verschillende boomsoorten te “voelen”. En in het arboretum staat “voelen” centraal. Zo kunnen de visueel gehandicapten al voelend de wereld van het bos ervaren en beleven.
Het dagprogramma is uitgewerkt in een modulair systeem waaruit men zelf de daguitstap kan samenstellen.

Voormiddag: bezoek aan het Witloofmuseum of het Bosmuseum of het Heemkundig Museum ‘De Botermolen’.

Na een lekkere lunch vertrekken we langs:

  • A. langs Meerbeekse Tomme, het dorp en langs het Wijnegemhof naar het prachtig dorpsplein in Erps-Kwerps. We vervolgen onze tocht langs Kortenbergse abdij. In Nossegem passeren we langs landingsbanen om in Humelgem een bezoek te brengen aan de Vleug en het Katharinakerkje. Daarna rijden we voorbij de luchtverkeerstoren in Steenokkerzeel. Wat verder ziet u in Perk het kasteel de Ribeaucourt en in Elewijt het Rubenskasteel. We eindigen onze tocht langs het Sportimonium om dan terug te gaan naar vertrekplaats.
  • B. Vanuit Bertem, Veltem, Buken rijden we langs Haacht-Station. In deze moderne kerk bevindt zich het grootste glasraam van België. Op dezelfde straat passeren we de brouwerij van Haacht en Haacht- Centrum. We zetten onze tocht verder langs Keerbergen met de Oude Hansbrug, het Heemmuseum en de Heimolen. Grenzend aan het Dijleland, waar in Ninde het Pater Damiaanmuseum zich bevindt. Vervolgens rijden we via Wakkerzeel en Herent terug langs Wilsele. Aan de rand van Leuven rijden we langs de Vaartkom om via Winksele en Veltem terug te komen op ons vertrekpunt.

De prijzen, op aanvraag, worden berekend voor groepen van minimum 25 personen.

MODULAIR PROGRAMMA 5: Proeven van het Dijleland

Witloof en asperges, schuimwijn en druiven. Het Dijleland telt veel lekkere streekspecialiteiten. De producenten zijn terecht fier op al dat lekkers en heten je van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Met deze daguitstap bepaal je zelf welke producent je een bezoek brengt – keuze genoeg- en in de namiddag volgt een korte busrondrit, natuur- of dorpswandeling. Een smakelijke kennismaking met het Dijleland, vol proevertjes.

Modules :

 Optie l:  Bezoek Chardonnay Meerdael (Vaalbeek): € 5,00 p.p.
 Optie 2:  Druiven Nieuwe Serre (Huldenberg): € 3,00 p.p.
 Optie 3:  Soniën Wijnkelders (Overijse): € 1,00 p.p.
 Optie 4:  Bier Teusser en gebak Veronneke (Bertem): € 5,00 p.p. in Bertembrug.
 Optie 5:  Bezoek witloof grondcultuur (Kampenhout seizoensgebonden oktober-maart): € 1,25 p.p.
 Optie 6:  Bezoek witloof hydrocultuur (Kampenhout): € 1,25 p.p.
 Optie 7:  Bezoek aspergebedrijf (Haacht-Keerbergen seizoensgebonden april/mei/juni): € 1,25 p.p.
 Optie 8:  Hoeveproducent Hof Ter Vaeren (Huldenberg): € 2,00 p.p.
 Optie 9:  Confituren Wildiers (Wespelaar-Haacht): op vraag (twee croisants en koffie € 2,5).
 Optie 10: Brouwerij Haacht (Boortmeerbeek-Haacht): op vraag.
 Optie 11: Waterkers (Loonbeek-Huldenberg): € 1,25 p.p.
 Optie 12: Bezoek 'Hof ten Dormaal' (hoevebrouwerij): € 5,00 p.p. met drie proevertjes.
 Optie 13: Bezoekerscentrum 'Dru!f' te Overijse: op vraag.

De prijzen voor gids en middagmaal worden berekend voor groepen van minimum 25 personen.

DAGPROGRAMMA 6: Naar de rand van Brussel, van het Dijleland, van het Zoniënwoud.

De statige Tervurenlaan kwam tot stand dankzij Leopold II. Langsheen het hele parcours is de
oorspronkelijke pracht van deze laan bewaard gebleven. De natuur is er weelderig aanwezig, en
herenhuizen in art nouveau in art deco getuigen van verfijning en luxe.

We verkennen het Jubelpark, met de bekende triomfboog, de galerijen, de mozaïeken en het park.
De rit terug gaat langs het Stoclethuis en Hertoginnedal te Oudergem, de kwadratuur van de boom aan
de rand van het Zoniënwoud.

Na de lunch maken we kennis met de twee faciliteitengemeenten behorend tot het Dijleland:
Wezembeek-Oppem met het gemeenschapscentrum De Kam, Strauff-Hein, de Sint-Pieterskerk, de kastelen de Grunne en de Burbure, de dolfijnen van Tom Frantzen.

en Kraainem met wandeling op het Joods kerkhof het kasteel Jourdain, park en oude Pastorie, gemeenschapscentrum De Lijsterbes.

De prijzen, op aanvraag, zijn berekend voor groepen van minimum 25 personen.

DAGPROGRAMMA 7: Natuurmonument in het Dijleland ‘Een uitzonderlijk arboretum’ alleen voor geïnteresseerden en echte natuurliefhebbers’ en/of ‘Een verassende antitankgracht uit WO2’ een prachtig natuurgebied.

Deze tocht laat u kennismaken met bijzondere plekken in het Dijleland waar de verwondering nooit
ver weg is.
In het recent geopende Arboretum van Wespelaar wacht u een paradijs aan bomen en een
uitzonderlijk plantenpracht. U maakt kennis met een plantencollectie van wereldformaat met ongeveer 2000 verschillende struiken en bomen.

Na een lunch in Feestzaal Ter Buken, bezoeken we de Onthaalsite Antitankgracht in Haacht.
Het wordt een combinatie van een rustige natuurwandeling met een stukje geschiedenis van een
beschermd oorlogsmonument. De Antitankgracht maakte deel uit van de KW-linie, een
verdedigingsgordel die werd aangelegd in de aanloop van de Tweede Wereldoorlog. De
In 2011 werd het gebied toegankelijk gemaakt voor het publiek. Dankzij de gids komt u alles te weten over de Antitankgracht, de rijke fauna en flora in dit beschermd natuurgebied en het verdwenen Kasteel van Roost.

Als afsluiter trekken we naar het Hof ten Dormaal, de hoevebrouwerij, midden in het open landschap. We proeven er van de ‘Dormaal’ een witloofbier van de streek.

De prijzen, op aanvraag, zijn berekend voor groepen van minimum 25 personen.

DAGPROGRAMMA 8: ‘Met een gids op de fiets’. – Omheen de luchthaven. BRU-toer.

Vertrek aan de Sint-Pieterskerk van Kwerps voor een stevige fietstocht – 40 km- helemaal rond de luchthaven. Onderweg vertelt de gids je over de HST-route en het Diabolo-project van de spoorwegen en de nieuwe verkeerstoren.

Vanaf Nossegem rijden we richting radar antennes, onderweg krijgen we ook een zicht op Transit centrum B en de Carracol.

Via rustige wegen gaat het naar de invliegroute van baan 02 in Zaventem en verder via de ingangsweg van de luchthaven en voorbij General Aviations en het mortuarium naar Diegem Lo, het verdwenen dorp.

Dan fietsen we noordwaarts voor de verkenning van de vrachtafdeling Brucargo.

’s Middags kan je lunchen in Machelen of je eigen picknick meebrengen.

Via de Haachtse steenweg en de 15e Wing, komen we in Berg bij het gehucht ’t Lemmeke,
met het monument ter nagedachtenis van de vliegtuigcrash in 1961.

Van Steenokkerzeel met stop onder de verkeerstoren keren we via landingsbaan 25L en het
centrum van Erps terug naar onze vertrekplaats.

En de hele tijd razen de vliegtuigen bijna rakelings over je hoofd!

Met een groep van min. 15 personen: 8.50 euro p.p. voor drie uur; per bijkomende uur 2 euro p.p.